link : Resepi Tapai Ubi
Resepi Tapai Ubi
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1 1/2 Kilo Ubi Kayu
- 1 Biji Ragi
- Daun Pisan secukupnya
Cara membuatnya:
Kupas kulit ubi kayu dan basuh hingga bersih. Potong ubi sederhana kecil kemudian rebuslah sehingga empuk. Setelah cukup empuk (tidak terlalu empuk), angkat dan toskan airnya. Kemudian sejukkan sebentar. Sebelum ragi digunakan, jemur dulu untuk seketika. Kemudian hancurkan ragi dan tabur pada ubi yang telah sejuk hingga rata. Buat begini satu-satu hingga selesai.
Lapiskan sehelai daun pisang ke dalam sebiji pasu tanah atau belanga tanah. Kemudian aturkan ubi yang telah ditaburkan dengan ragi tadi. Tutup dengan sehelai daun pisang lagi. Kemudian tutupkan pula dengan penutup pasu. Bungkuskan pasu dengan kain kemas-kemas. Setelah tiga hari, bolehlah dimakan atau disimpan di dalam peti sejuk unutk nikmati rasa yang lebih enak.
Sumber
malaysiaway.blogspot.comDemikianlah Artikel Resepi Tapai Ubi
Anda sekarang membaca artikel Resepi Tapai Ubi dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/05/resepi-tapai-ubi.html