Resepi Tapai Ubi

Resepi Tapai Ubi - Hallo sahabat Malaysiaway, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Resepi Tapai Ubi, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia Terkini, Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar Malaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Resepi Tapai Ubi
link : Resepi Tapai Ubi

Baca juga


Resepi Tapai Ubi

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 1/2 Kilo Ubi Kayu
  • 1 Biji Ragi
  • Daun Pisan secukupnya

Cara membuatnya:

Foto: Youtube

Kupas kulit ubi kayu dan basuh hingga bersih. Potong ubi sederhana kecil kemudian rebuslah sehingga empuk. Setelah cukup empuk (tidak terlalu empuk), angkat dan toskan airnya. Kemudian sejukkan sebentar. Sebelum ragi digunakan, jemur dulu untuk seketika. Kemudian hancurkan ragi dan tabur pada ubi yang telah sejuk hingga rata. Buat begini satu-satu hingga selesai.

Lapiskan sehelai daun pisang ke dalam sebiji pasu tanah atau belanga tanah. Kemudian aturkan ubi yang telah ditaburkan dengan ragi tadi. Tutup dengan sehelai daun pisang lagi. Kemudian tutupkan pula dengan penutup pasu. Bungkuskan pasu dengan kain kemas-kemas. Setelah tiga hari, bolehlah dimakan atau disimpan di dalam peti sejuk unutk nikmati rasa yang lebih enak.

Sumber

malaysiaway.blogspot.com


Demikianlah Artikel Resepi Tapai Ubi

Sekianlah artikel Resepi Tapai Ubi kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Resepi Tapai Ubi dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/05/resepi-tapai-ubi.html

Subscribe to receive free email updates: