Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin

Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin - Hallo sahabat Malaysiaway, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia Terkini, Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar Malaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin
link : Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin

Baca juga


Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin

Ada masa dan ketikanya, masakan yang kita masak rasanya terlebih garam. Nak kata sebab berangan, tidak mungkin. Lainlah jika anak dara, kononnya jika masak terasa masin tanda hendak kahwin. Walau apa pun alasannya, apa yang penting bila masakan yang dimasak terasa masin cuba cari helah untuk pastikan sajian tersebut masih boleh dikurangkan rasa masinnya dan dapat dijamah dengan enak.

7 Petua Hilangkan Rasa Masin


Petua 1

Bunjutkan sejemput kelapa parut dan dengan menggunakan kain jarang. Masukkan ke dalam masakan yang terlebih masin itu selama 15 hingga 20 minit. Kemudian bolehlah keluarkan bunjut tersebut.


Petua 2

Cari pelepah pisang sepanjang 4 cm dan bersihkan. Kemudian, masukkan ke dalam masakan sehingga mendidih. Setelah mendidih, keluarkan pelepah dari masakan.


Petua 3

Masukkan kentang yang dibelah empat ke dalam masakan yang terlebih masin untuk menyerap rasa masin. Jika tiada kentang, gantikan dengan timun yang dipotong memanjang.

Petua 4

Tutup masakan yang masin itu menggunakan tudung periuk. Biarkan ia mendidih dan matikan api. Biarkan tudung periuk selama beberapa minit. Kemudian, angkat tudung periuk tersebut dan cuci dengan air bersih. Tanpa mengeringkan tudung periuk tersebut, tutup kembali masakan yang terlebih masin tersebut dan biarkan. Buka hanya apabila ingin menghidangkannya.

Petua 5

Masukkan daun pisang yang dicuci bersih di dalam hidangan yang masin tadi. Biar selama 30 minit dengan api yang sudah ditutup.


Petua 6

Tambahkan sedikit gula agar dapat mengimbangi rasa hidangan yang dimasak.

Petua 7

Jika masak gulai atau kari dan terasa masin, tambahkan santan dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat.

Sumber: keluarga.my

malaysiaway.blogspot.com


Demikianlah Artikel Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin

Sekianlah artikel Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Jika Masakan Terlebih Garam, 4 Cara Ini Boleh Kurangkan Rasa Masin dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/06/jika-masakan-terlebih-garam-4-cara-ini_21.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :