Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan

Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan - Hallo sahabat Malaysiaway, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia Terkini, Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar Malaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan
link : Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan

Baca juga


Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan

Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan

Seringkali sewaktu dalam berpantang, terutama mak-mak yang bersalin secara pembedahan dinasihatkan agar tidak memakan telur. Sebaliknya mengamalkan pati ikan haruan mahupun pati gamat yang dikatakan lebih elok untuk merawat luka pembedahan.

Namun, Siti Aishah atau lebih dikenali sebagai Kak Ice yang juga merupakan seorang Juru Urut Bertauliah dan Pengamal Warisan Perbidanan Melayu Lama,mempunyai persepsi berbeza mengenai perkara ini.

Berikut merupakan antara perkongsian daripada beliau;

Pati Gamat Vs Telur Mentah Selepas Pembedahan

Baru-baru ni ramai yang tanya kak Ice perihal orang perseorangan post pasal makan telur lepas bersalin untuk cepat sembuh luka pembedahan.

Ada yang pertikaikan amalan pati haruan dan pati gamat lebih elok untuk merawat luka pembedahan.

Sedangkan ramai yang tak tahu bahawa kandungan dalam pati-pati tersebut meskipun mampu membantu mempercepatkan penyembuhan luka.....tetapi hanya untuk luka luaran.

Ketika dibedah, 7 lapisan kulit dipotong. Oleh itu proses penyembuhan perlulah meliputi ketujuh-tujuh lapisan ini. Pengamal pati haruan dan gamat hanya mampu menyembuhkan lapisan luka yang paling luar...tidak sehingga dalaman.

Akhirnya luka dalaman mula bernanah dan membusuk. Dan yang paling bahaya adalah apabila luka dalaman melekat dengan organ-organ dalaman seperti ovari, rahim, tiub fallopio, usus atau pundi kencing.

Mengapa saya kata ia berbahaya? Kerana bila kelahiran seterusnya ia merupakan risiko tinggi jika anda terpaksa melalui proses pembedahan sekali lagi.

Disebabkan itulah bidan-bidan lama mengamalkan beberapa amalan herba dan ramuan yang mampu membantu memgatasi masalah ini.

Meskipun zaman dahulu tiada prosedur pembedahan, mereka telah menggunapakai rawatan2 ini kerana mereka percaya setiap kelahiran, meskipun normal, tetap meninggalkan luka dalaman dan keradangan pada kawasan rahim, pangkal rahim (servik) dan juga saluran faraj.

Antara amalan bidan-bidan lama untuk luka dalaman ialah:-

1. Amalan Herba

- Herba tak mampu menghilangkan kesakitan secara terus. Tetapi ia banyak membantu memperbaharui sel-sel mati dan merawat keradangan akibat luka pembedahan. Keradangan atau imflamation adalah dimana. Disebabkan itulah pentingnya amalan herba yang tanpa bahan perapat sebagai rawatan untuk luka pembedahan. Saya mengamalkan air rebusan Akar Herbanika yang tinggi antioksida, dan gabungan Lawas Segar serbuk dan Lawas Angin serbuk sebagai bahan rawatan dalaman.

2. Amalan kuning telur ayam kampung

- Selepas bersalin secara pembedahan, tiap-tiap pagi saya mengamalkan petua bidan-bidan lama dimana saya akan membancuh jamu dengan kuning telur ayam kampung mentah.

Selain memberi tenaga, kandungan zink dan protin yang tinggi membantu pengeluaran tisu dan sel yang baru dan meningkatkan imunisasi badan (sangat berguna sebagai mekanisma melindungi badan dari jangkitan kuman). Kadang2 jamu digantikan dengan kopi o kampung sebagai sarapan saya.

Tapi yang penting amalan ini perlulah dengan kuning telur yang MENTAH. Bukan yang telah direbus, digoreng mahupun separuh masak ya. Kena mentah betul-betul.

So dah terjawab ye persoalan kenapa telur boleh makan. Bukan sebarang-sebarang.

Sumber Facebook: Siti Aishah

malaysiaway.blogspot.com


Demikianlah Artikel Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan

Sekianlah artikel Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Kuning Telur Ayam Kampung Mentah, Petua Bidan Lama Sembuhkan Luka Dalaman Selepas Pembedahan dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/07/kuning-telur-ayam-kampung-mentah-petua.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :