link : Ini Cara Yang Betul Masak Ikan Kembung Rebus Air Asam, Follow Panduannya Beserta Video!
Ini Cara Yang Betul Masak Ikan Kembung Rebus Air Asam, Follow Panduannya Beserta Video!
Ini Cara Yang Betul Masak Ikan Kembung Rebus Air Asam, Follow Panduannya Beserta Video!
Siapa nak cuba masak lauk buka puasa yang simple dan ringkas. Cuma ambil masa beberapa minit nak siapkan. Inilah menunya, Ikan Kembung Rebus Air Asam.
Resipi ini mudah sebenarnya. Bagi yang masih keliru cara nak menyediakan ikan kembung rebus air asam ini, Puan Roshima Ibrahim Shima menunjukkan cara yang betul dan gerenti jadi.
Kalau tak jadi, bukan salah resipi... tepuk dada, tanya tangan sendiri. :)
Bahan-bahan
4 ekor ikan kembung
2 biji bawang besar - di potong dadu
1 biji tomato - di potong dadu
1 biji limau kasturi
4 biji cili api - Kalau nak letak banyak ikut suka pun boleh
1/2 biji cili besar - Kalau nak letak sebiji pun boleh
Air asam jawa
Seinci belacan bakar
Gula
Garam
Cara Membuatnya
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam. Rebus ikan dengan sekeping asam gelugor. Angkat ikan dan ketepikan.
2. Ambil air rebusan ikan dan masukan belacan dan asam jawa. Picitkan dan buang hampas asam jawa.
3. Masukan hirisan bawang, tomato dan cili.Perah air limau. Masukan gula. Gaul hingga rata
4. Tuang bancuhan air asam yang dibuat tadi ke atas ikan.
# Selamat mencuba.
Nota:
Kalau nak tukar dengan daging, perut lembut, atau kerang pun boleh. Gunakan teknik memasak yang diajar oleh Puan Roshima ini.
Sukatan Air Rebusan Ikan, Jangan Sampai Ikan Tenggelam
Bagi yang tak tahu nak rebus ikan macam mana, tonton video ini.
Sumber/Foto/Video: Facebook Puan Roshima Ibrahim Shima via Mingguan Wanita
Demikianlah Artikel Ini Cara Yang Betul Masak Ikan Kembung Rebus Air Asam, Follow Panduannya Beserta Video!
Anda sekarang membaca artikel Ini Cara Yang Betul Masak Ikan Kembung Rebus Air Asam, Follow Panduannya Beserta Video! dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/06/ini-cara-yang-betul-masak-ikan-kembung.html