Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet

Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet - Hallo sahabat Malaysiaway, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia Terkini, Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar Malaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet
link : Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet

Baca juga


Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet

Sardin antara makanan dalam tin yang menjadi kegemaran ramai.Ia enak dimasak sambal, dijadikan inti sandwich mahupun dimakan dengan nasi panas-panas begitu sahaja.

Jika dulu sardin dianggap 'menu bajet' dan sering jadi pilihan kerana harganya yang agak murah, namun sekarang tidak lagi.

Buat penggemar sardin dan yang sering membelinya, seringkali mengeluh kerana harga satu tin sardin kian mahal dan tidak berbaloi dengan kuantitinya yang sedikit.

Kalau dah begitu, apakata cuba buat sendiri sardin di rumah dan yang paling penting ialebih menjimatkan dan bebas daripada bahan pengawet. Memang berbaloi.

Bahan-Bahan:

1 kg ikan sardin

2-3 labu bawang besar (dipotong dadu)

3 ulas bawang putih (dipotong dadu)

1 inci halia (dihiris)

2 biji tomato (dipotong dadu)

1 sudu besar tomato puri

3 sudu besar sos cili

3 sudu besar sos tomato

2 sudu besar cili kisar

2 keping asam keping

1/2 cawan minyak masak

1/2 cawan Air

Sedikit garam dan perasa

Cara Membuat:

1.Tumis bawang besar, bawang putih,halia sebentar didalam periuk tekanan tinggi (presurre cooker)

2.Masukkan tomato diikuti bahan-bahan sos cili, sos tomato, cili kisar dan tomato puri, kacau sebati.

3.Masukkan air setengah cawan dan gaul rata.

4.Tambahkan garam dan perasa.

5.Masukkan ikan dan tutup periuk. Set high pressure selama 60-90 minit.Masak sardin hingga betul-betul lembut (sampai tulang ikan rapuh).

Siap!Boleh dihidang.

Info Ekstra:

1. Lepaskan 'pressure' perlahan-lahan dan buka penutup.

2.Sekiranya terlalu berkuah, boleh reneh sebentar (tanpa bertutup) untuk lebih memekatkan kuah.

3.Boleh dimakan terus atau dimasak semula mengikut kegemaran.

4.Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam petisejuk selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet.

5.Jika guna periuk biasa pun boleh cuma kena selalu kacau supaya ikan tak melekat dan kena jaga api. Guna api yang tak terlalu besar. Masa memasaknya pun lebih kurang sejam lebih bergantung kepada kuantiti ikan.

Sumber: Junaidah Bujang

malaysiaway.blogspot.com


Demikianlah Artikel Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet

Sekianlah artikel Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Jom Buat Sardin Sendiri, Paling Penting Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/07/jom-buat-sardin-sendiri-paling-penting.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :