INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU

INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU - Hallo sahabat Malaysiaway, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia Terkini, Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar Malaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU
link : INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU

Baca juga


INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU

Memasak tanpa menggunakan MSG (Monosodium Glutamate) biasanya akan terasa hambar dan kurang sedap, tetapi gunakan terlalu banyak MSG pula tentunya tidak baik untuk kesihatan, terutama pada kanak-kanak. Sebaiknya penggunaan serbuk perasa dapat di hindari. Untuk masakan menjadi sedap tanpa tambahan MSG, berikut ini bahan yang ada di dapur kita yang boleh di proses untuk menggantikan serbuk perasa dan tetap menjadikan masakan anda sedap.

1. Garam Dan Gula pasir
Gula dan garam yang di padukan secara seimbang akan memberikan rasa yang sedap untuk masakan.

2. Pati Ayam dan pati daging buatan sendiri.
Untuk membuat pati ayam dan pati daging sebenarnya mudah sahaja. Anda dapat merebusnya ketika sedang masak di dapur. Selain rasanya yang lazat, pati ayam dan daging juga sangat sesuai di jadikan menu makan si kecil. Pati di hasilkan dari tulang yang di rebus bersama daun bawang dan bawang putih. Anda boleh menyimpan air pati rebusan ini di dalam peti sejuk, dan memanaskannya kembali ketika akan di masak.

3.Udang Kering, Udang atau Belacan
Penggunaan bahan bahan di atas, tentunya sesuai di jadikan sebagai pengganti serbuk perasa dengan cara mengisar udang kering hingga halus dan masukkan kedalam masakan. Kandungan udang di dalam belacan juga menyebabkan masakan menjadi lebih enak, manakala boleh juga rebus udang segar dan gunakan air rebusan (pati) untuk menyedapkan lagi masakan.

4.Bawang Putih
Bawang putih yang bercitarasa sedikit tajam, juga dapat di jadikan sebagai pengganti serbuk perasa, dengan cara mengetuk bawang putih, lalu di goreng hingga masak dan di jadikan sebagai penambah rasa pada masakan anda, di jamin rasa kuah atau masakan anda akan sama seperti bila anda menggunakan serbuk perasa.

Di harap 4 tips mengolah bahan semulajadi pengganti serbuk perasa ini membantu anda menyediakan hidangan yang sihat untuk keluarga.

Baca tanpa komen, seperti berak tak basuh..Komen lah sikit…

sumber: petuaibu

malaysiaway.blogspot.com


Demikianlah Artikel INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU

Sekianlah artikel INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel INI CARA MUDAH BUAT MAKANAN SEDAP TANPA MSG YANG MASIH RAMAI TAK TAHU dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/05/ini-cara-mudah-buat-makanan-sedap-tanpa.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :