Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!

Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan! - Hallo sahabat Malaysiaway, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Artis Malaysia Terkini, Artikel Bola Sepak, Artikel Khabar Malaysia, Artikel Malaysia News, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!
link : Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!

Baca juga


Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!

Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!

Mak-mak yang sedang merancang nak masak apa untuk anak-anak dan suami, apa kata cuba resipi percik ikan original Kelantan mix Siam yang dikongsi Afinie Safien ini.

"Ramai pulok duk tanya lagu mane nak buat percik ikan, kuah percik serap masuk dalam ikan, Sedap pekat tanpa gandung.”

"Ok fini share dengan uolss, nanti uolss share kat wall uolss, bila rasa nak makan boleh buat nie cara original kampung tau, sedap sangat.” Tulisnya dalam facebook miliknya.

Mula-mula

Ikan basuh cuci bersih, letak garam kunyit sikit. Garam sikit saja. Sebab dalam kuah percik nanti akan diletakkan garam.

Nota: Nak tukar ikan pada ayam atau daging pun boleh.

Bahan-bahan:

6 biji bawang merah

Seinci halia

5-6 tangkai lada kering (yang kecil macam gambar tu pedas, yang besar kurang pedas cikit)

Sesudu besar asam jawa

Suku kilo santan

2 batang serai (serai takder dalam gambar lupa nak fotoshot)

Caranya:

Kisar bawang merah, halia, lada kering.

Ambil kuali, jangan letak atas api lagi. Masukkan bahan yang di dikisar tadi campur dengan santan, asam jawa dan air 1cawan (air jangan banyak takut cair) ketuk serai 2 batang masukkan sekali.

Kacau-kacau biar serata

Panaskan api dan letak kuali yang dicampur bahan yang diblander tadi, kacau jangan tinggal sebab takut nanti berketul-ketul. Masukkan gula, garam secukup rasa, ajinomoto sikit je.

Nampak warna dah bertukar merah-merah (pecah minyak) tutup api.

Ikan tadi letak dalam perangge (pemangang) orang kelate panggil "perangge" Kalau nak kejar masa kat key ell susah nak buat, nie cara kampung boleh jeww guna pemangang ajaib tu uolss.

Fini bakar ikan atas tanah dengan bara api, nie cara kampung cara paling best.

Lepas garing ikan tu siram dengan kuah percik dan bakar lagi, bila dah kering kuah tu siram lagi sekali, barulah kuah tu masuk dalam isi ikan,

Rujuk Video Cara Nak Siram Kuah Bagi Ikan Meresap

Sumber/Foto: FB Afini Safien

malaysiaway.blogspot.com


Demikianlah Artikel Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan!

Sekianlah artikel Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Cara Kampung 'Guna Bara Api’ Ini, Buat Kuah Percik Kelantan+Siam Sedap & Meresap Sampai Dalam Ikan! dengan alamat link https://malaysiaway.blogspot.com/2017/07/cara-kampung-guna-bara-api-ini-buat.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :